Monday, April 27th, 2009 | Scriitor:

Protecţia propriuzisă a circuitelor o asigură fuzibilul care este calibrat pentru fiecare grupă de amperaj. În caz de avarii, dacă nu avem totdeauna patroane cu siguranţe calibrate vom putea înlocui fuzibilul, pentru 6-9A co o liţă cu diametrul de 0,02mm, sârmă care se găseşte în cel mai subţire cordon electric cu secţiunea de 0,75mm, liţă care va face o protecţie sigură. Pentru instalaţii ce utilizează 10A o liţă cu grosimea de 0,32mm asigură o protecţie bună a circuitului. La amperaj de 20A fuzibilul va avea grosimea de 0,4 mm. Dacă respectăm aceste propuneri nu vom avea bătaie de cap cu asigurarea instalaţiilor. Acest lucru a fost verificat în practică şi-l confirmă şi autorii Cunescu, Huhulescu şi Dobrea în cartea domniilor lor.
Pentru curenţi mai mari se folosesc siguranţele tubulare de 60A care se introduc în furci(cod-2600) Siguranţele cu mare putere de rupere (MPR) se construesc pentru curenţi nominali de 630A având la deconectare un amperaj de 25000A. Sunt făcute dintr-un suport ceramic pe care sunt montate furcile de contact în care se introduce corpul ceramic paralelipipedic ce conţine în interiorul lui fuzibilul şi la capete cuţitele de contact în furci. Fuzibilul poate fi de construcţie rapidă sau ultrarapidă. Scoaterea piesei ceramice în care se află fuzibilul se face cu un mâner izolat. La aparatajele mai noi, siguranţele MRP sunt incluse în nişte cutii rabatabile.În momentul în care se rabatează capacul se poate lua patronul de siguranţă fără a folosi vre-o piesă în plus.
Contactoarele cu relee sunt aparatele care asigură conectarea şi protecţia motoarelor şi a instalaţiilor. Se execută în variante cu carcase metalice sau de plastic, bachelită şi au în componenţa lor un aparat de conectare de tipul TCA, un buton de oprire-pornire, o lampă de siguranţă, releele bimetalice care protejează motorul la suprasarcină în variante de la 10-200A. Despre acestea am vorbit la capitolul lor.
Lămpile de semnalizare pot fi cu bec de neon cuplat c-o rezistenţă sau cu o lampă alimentată printr-un transformator de 380/12-5w

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.