Antioxidantii - “gardienii” sanatatii tale

In ultimul timp se aude din ce in ce mai mult despre antioxidanti despre preventie, despre radicali liberi… insa poate se dau prea putine detalii cu privire la acestia si la importanta monumentala pe care o au pentru sanatatea noastra.
In urmatoarele randuri am sa vorbesc despre baietii buni si anume antioxidantii.

Antioxidantii sunt un grup de compusi produsi de organism si care apar in mod natural in multe alimente. Antioxidantii lucreaza impreuna in organism pentru a mentine sanatatea si vigoarea in ultimele decenii de viata. Ei fac aceasta protejandu-ne de raul produs de radicalii liberi care ne pot distruge tesuturile si celulele sanatoase. Organismul produce radicali liberi in cursul normal al producerii energiei – si mai accelerat prin eforturi fizice epuizante si/sau nivele de stres mari -  insa exista si substante in mediul nostru inconjurator -anumite chimicale, fum, elemente poluante, radiatia solara - care stimuleaza producerea de radicali liberi. Nu subestimati amenintarea pe care radicalii liberi o reprezinta la adresa sanatatii si bunastarii noastre. Oamenii de stiinta cred acum ca radicalii liberi sunt factorii cauzatori in aproape toate bolile cunoscute, de la boli de inima la artrita, cancer sau cataracta. De fapt, radicalii liberi sunt vinovatii majori chiar in procesul de imbatranire.
Prin controlarea radicalilor liberi, antioxidantii pot face diferenta dintre viata si moarte, pot determina repeziciunea si modul in care imbatranim. Cu cat intelegem mai multe despre antioxidanti si despre cum lucreaza acestia, cu atat mai mult vom intelege si aprecia rolul profund pe care il joaca ei pentru a ne mentine sanatosi si fericiti. Rolul lor in organismul uman este miraculos.
Foarte multe probe stiintifice demonstreaza ca aceia dintre noi care mananca o dieta bogata in antioxidanti si iau suplimentar antioxidanti, traiesc mai mult, mai sanatos si plini de vitalitate

Pana de curand, oamenii de stiinta credeau ca fiecare antioxidant lucreaza separat in organism, independent de altii. Cunoastem acum ca acest lucru nu este adevarat - exista o interactiune dinamica intre anumiti antioxidanti cheie. Ma refer la aceasta interactiune ca fiind reteaua de antioxidanti si ma refer la jucatorii chimici ca fiind antioxidantii de retea. Acesti antioxidanti de retea speciali lucreaza impreuna in organismul nostru pentru a ne intari si apara de boli.
Cu toate ca literal exista sute de antioxidanti, doar cinci apar ca antioxidanti de retea: Vitaminele C si E, acidul lipoic, glutathionul si Coenzima Q10 (Co Q10). Vitaminele C si E nu sunt produse in organismul nostru si trebuiesc obtinute prin hrana. Acidul lipoic, glutathionul si Co Q10 sunt produse de organismul nostru, insa nivelul acestor antioxidanti scade pe masura ce imbatranim. De aceea avem nevoie sa le suplimentam pe toate.

Multumita noii intelegeri a antioxidantilor si a rolului retelei de antioxidanti, putem nu doar sa traim mai mult, ci si sa traim bine, in organisme sanatoase, puternice si viguroase, cu minti vii si memorie intacta. Nu vorbesc despre cum sa adaugam doar niste ani la viata noastra; eu vorbesc despre cum sa adaugam viata la anii nostri.

This entry was posted on Sunday, March 1st, 2009 at 11:40 am and is filed under Sanatate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply