Micronutrienti vitamine si minerale

Noi suntem constienti ca trebuie sa ne alimentam zilnic pentru a ne oferii corpului cele 3  mari principii nutritive proteine, glucide si lipide insa uitam ca alaturi de acesti  macronutrienti avem nevoie pentru a avea o stare de sanatate optima si de micronutrienti  care sunt vitaminele si mineralele.
In absenta vitaminelor si a mineralelor viata nu este posibila.

Spre deosebire de ceilalti nutrienti vitaminele - cu mici exceptii - nu pot fi sintetizate de organismul uman, iar in ceea ce priveste mineralele nici macar unul dintre ele nu poate fi sintetizat de organismul uman.
De aceea este foarte important ca in cadrul alimentatiei noastre zilnice sa folosim alaturi de proteine, glucide si lipide; vitamine si minerale.

Ce sunt vitaminele ?

Vitaminele sunt substante organice ce sunt esentiale vietii noastre, deoarece viata in absenta vitaminelor viata este imposibila.
Este cunoscut ca in ultimia perioada sursele naturale de vitamine - fructele si legumele -  nu mai contin aceasi cantitati de vitamine precum era in trecut (datorita numeroaselor  prelucrari, industrializarii…).

Multe persoane inca mai traiesc cu mitul “Nu iau vitamine ca ma ingras !”, trebuie  cunoscut faptul ca vitaminele nu sunt elemente energizante, vitaminele nu au valoare  calorica si nu au energie proprie.
De asemenea nu trebuie sa trecem in extrema si sa spunem “Gata nu mai manac, de acum i-au toate vitaminele de care am nevoie si gata”, vitaminele sunt esentiale proceselor ce se  realizeaza in corpul nostru insa acestea nu inlocuiesc mancarea.

Cum actioneaza vitaminele in organismul nostru ?

Vitaminele au un rol foarte important in reglarea metabolismului intern prin intermediul  unor sisteme enzimatice. Cu toate ca sunt micronutrienti este important sa cunoastem ca  absenta totala a unei vitamine din corpul nostru pe perioada indelungata poate deregla  aceasta minunata “masinarie” care este corpul nostru.

Este necesar sa luam suplimente vitaminice sau suplimente alimentare ?

Numerosi doctori si nutritionisti recomanda acest lucru. Un doctor american Daniel C. care  a realizat un manual de nutritie a afirmat “Oricine care a consumat zahar, produse din faina  sau alimente conservate sufera probabil la ora actuala de o carenta”

Este bine de stiut ca vitaminele nu se asimiliaza in absenta mineralelor.

Este important ca alaturi de o dieta echilibrata sa sustinem activitatea corpului nostru cu suplimente nutritive.
Multa sanatate !

This entry was posted on Wednesday, March 4th, 2009 at 9:40 pm and is filed under Sanatate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply