Thursday, April 16th, 2009 | Scriitor:

Între lansările de carţi ale săptămânii trecute, una a fost mai aparte: o lansare de carte făcută direct în mijlocul cititorilor, cărora li se adresează. Este vorba de un roman despre minerit, prezentat în mijlocul elevilor şi profesorilor de la Grupul Şcolar “Gheorghe lazăr” (fost liceu miner) din Baia Mare, avândul ca autor pe Toma G. Rocneanu, dascăl la acea instituţie de învăţământ.
Cartea se chiamă “Ursite la subsol”, scrisă cu dragoste şi nostalgie pentru mineri, de un scriitor, fost el însuşi aproape 40 de ani ortac cu miile de “exporatori” ai adâncurilor maramureşene. Într-un limbaj simplu, neartificios, Toma G. Rocneanu relatează ca la o şezătoare, întâmplări, deapănă amintiri despre o categorie socială atât de hulită azi, pe nedrept, fostă cândva coloană vertebrală a economiei judeţului.
Lucrarea este într-un fel un jurnal de inimă al autorului, obsedat de o viaţă de om petrecută într-un domeniu, aruncat la ora actuală ca pe un steril oarecare, inconştient şi iresponsabil, la groapa de gunoi a istoriei. Chiar dacă Toma G. Rocneanu nu este un inovator într-ale prozei, cartea emoţionează prin intenţiile de reabilitare sufletească a unor oameni cu nimic mai prejos de aşa-zisele firi complicate psihologic.
Despre volum au vorbit, printre alţii: Octavian Butuza, Ştefan Jurcă, Dumitru Rusu şi autorul rândurilor de faţă. Cartea a apărut la editura Risoprint din Cluj-Napoca.
ION BURNAR

Category: referinte critice
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.