Friday, April 10th, 2009 | Scriitor:

Toţi se fereau de ei, îi ţineau la distanţă, adică vagonetari la transport. Mulţi au avut ocazia să vadă ce cunosc aceşti doi tineri mineri deoarece au fost două evenimente la care au intervenit şi ei şi acei care stăteau cu studiile ca trenul, erau convinşi că dacă aceştia prind un loc de muncă, îi lasă pe muţi în urmă. Ce le lipseau celor doi tineri mineri, un „cineva” care să-i vadă deoarece pilele pentru ei n-au fost încă confecţionate.
Era o dimineaţă de vară şi cei patru tineri muncitori calificaţi despre care am povestit, s-au întâlnit în sectorul „desfacere” a Exploatării, adică în gară la încărcat vagoane CFR cu minereu. Trei lucruri inedite s-ai întâmplat cu acea ocazie. Aveau primii oameni calificaţi care „ocupau posturi” de necalificaţi. Pentru prima oră veneau în acest sector, care era pepiniera minei, oameni de la mină la încărcat vagoane şi şeful unuia dintre muncitorii calificaţi, care era şeful de sector, era unchiul unuia dintre meseriaşii veniţi să încarce vagoanele cu lopata. Este culmea cât de uniţi sunt oamenii când sunt puşi pe rele. Noii muncitori de la „desfacere” aveau obligaţia de-a presta 8 ore de muncă. Ceilalţi lucrau 12 ore şi 24 liber, sau 24 cu 48. În cele opt ore zilnice adunau stocul de minereu, pregăteau frontul de lucru şi alte munci ordonate. De regulă ziua nu soseau vagoane. Acestea soseau numai noaptea în jur de ora 22. Atunci veneau şi-i trezeau şi pe „domnii calificaţi”, că de fapt asta trebuiau să facă, să încarce vagoane. La ora 6 indiferent că au încărcat sau nu vagoane trebuiau să intre în serviciu. Ori ce intervenţie au făcut să le permită să vină alături de ceilalţi încărcători, nu li sa aprobat. După o lună cei patru meseriaşi arătau ca nişte umbre. Careva dintre părinţii celor patru meseriaşi, au făcut o plângere la Gheorghiu Dej. Pe atunci s-a observat că încă nu se opreau scrisorile la poştă. Cu o neruşinare de care numai ei erau capabili, le-au oferit posturile pentru care aveau calificare. Ancheta ordonată a constatat că „pornirea de ură şi distrugere a celor patru” avea singurul substrat că pe timpul şcolarizării şi al practicii, ei s-au dovedit cei mai buni dintre cei 14 muncitori calificaţi primiţi de Exploatarea Minieră Rodna, în acel an.
Ajungând aici cineva ar putea crede că „lupta între generaţiile de meseriaşi” s-a încheiat aici. Pentru scurt timp, da.

**********

Nu de puţine ori, când vizităm pe cineva, observăm că unele persoane nici nu catadicsesc să se desculţe. Întră în casă încălţaţi şi calcă covoarele fără milă. Mă aflam şi eu la cineva şi persoana care mă însoţea suferea de această „omisiune”. După consumarea vizitei l-am abordat asupra acestei atitudini. El mi-a răspuns după câte veţi vedea:
– Tata mi-a spus odată că bărbatul întotdeauna trebuie să fie „gata”. Evident că nu mi-a explicat ce poate însemna acest lucru.

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.