Friday, July 03rd, 2009 | Scriitor:

Revista este editată de către
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
în cadrul Programelor Culturale
Coordonator prof.dr. Teodor Ardelean

Tehnoredactare: Ioan Şiman Caricaturi şi coperta: Marian Lupu

ISSN: 1841 -9429

LA UMBRA „SPINULUI” CRESC UMORIŞTII

„Numai umbra spinului / ia uşa creştinului…”, spunea cu amără¬ciune Eminescu în celebra sa „Doină”; în sensul că, la umbra spinului nu creşte nimic. Luând-o pe invers, la Clubul „Spinul” din Baia Mare, aş zice că epigramiştii o duc bine. Atât de bine, încât scriu epigrame, catrene, povestioare de tot hazul. Ba şi-au făcut şi o revistă proprie, unde le publică spre folosul celor cu simţul umorului, contaminându-i, într-un fel, pe toţi marii epigramişti ai ţării la ora actuală. Iau şi premii pe la festivalurile importante de profil. Din ţară ori străinătate. Un alt merit al „spiniştilor” este şi resuscitarea, repunerea în valoare a marilor mucaliţi de altă dată, de la Păstorel Teodoreanu, de pildă, la Mircea Trifu sau Quintus. Îi scoate de la naftalină, îi scutură de praf şi ni-i redă în haine noi, conform costumaţiei de altădată, dar contemporani cu tinereţea celor de azi. Tinereţe în spirit, pentru că spiritul nu îmbătrâneşte niciodată.
Îmi plac epigramele celor de la „Spinul” sau a celor din ţară, şi pentru faptul că nu scriu gratuităţi frumoase. Abordează la modul suculent problemele vieţii de zi cu zi: politice, sociale, literar-artistice sau cele legate de viaţa intimă, ca într-o epigramă a lui Mircea Micle:
Tare rău m-am enervat
După-aşa prestaţie,
Vreau bărbat adevărat, Nu o imitaţie.
(NEMULŢUMITA)
Avându-i la cârmă pe Ioan Şiman, Romulus Filip, Nistor I. Bud, corabia „Spinul” merge cu toate catargele epigramistice, pentru că-i place şi vântului să râdă.

Tags: Category: revista spinul
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.