Thursday, April 16th, 2009 | Scriitor:

A mai apărut de sub “malaxoarele” tiparului încă o carte a unui autor maramureşan-TODUŢ, un nou volum de proze, aparţinând lui Toma G. Rocneanu, aflat la a treia apariţie editorială. Volumul în sine, de fapt un roman de factură mai scurtă, tratează un domeniu pe care România postdecembristă îl priveşte cu suspiciune, dacă nu cu dispreţ; mineritul. Se ştie de ce, nu? Numai că Toma G. Rocneanu reuşeşte să reabiliteze breasla oamenilor adâncurilor printr-un demers epic viabil, convingător: “Breasla minerilor este o societate mai aparte, cu simţul dreptăţii şi cu o opinie puternică…”notează undeva autorul. Romanul de faţă prin personajul său principal-Toduţ, ne poartă printr-o lume, parcă ieşită de pe icoanele de sticlă ale ardelenilor, într-un peisaj aspru, dar umanizat de oamenii lui, cu toate avatarurile unei vieţi-calvar, a unei vieţi care, dacă nu ştii s-o-mbrăţişezi, te sufocă ea, iremediabil. Din carte reiese tandreţea dusă până la naivitate, a unei categorii de oameni, uşor de manipulat, dar şi greu de oprit când simt că destinul lor, munca, familia ies din făgaşul hărăzit.
Indiferent că este urmărită viaţa afectivă a eroului, “dragostele” lui, sau tusea de zi cu zi din iadul silicozei, autorul ştie să ne prezinte o altă faţetă a universului mineresc, cel care, dece să n-o recunoaştem, a dat şi încă mai dă viaţă arealului maramureşan. Firul roşu al cărţii este iubirea, ca realizare plenară dincolo de deziluzii sau iluzii, a minerului simplu sau a directorului general.
Toma G. Rocneanu are ştiinţa zicerii fără a fii ostentativ, fraza este sfătoasă, bătrânească, adică înţeleaptă, gravă: filosofia celui pentru care eternitatea se opreşte la gura minei, sau nu se mai opreşte niciodată. Lansarea cărţii o vom anunţa la momentul oportun. Noi o semnalăm în premieră, pentru că este o carte ce ne obligă să-i privim pe mineri cu alţi ochi, cei a înţelegerii şi compasiunii. Romanul a apărut sub egida Editurii “Ariadna” din Baia Mare.

Lansarea a avut loc în holul Teatrului Municipal, în 3 XII 1999
ION BURNAR

Poetul Ioan Şiman cu această ocazie mi-a dedicat următoarea epigramă:
La sărbătoarea lui Toduţ
Remarc şi eu, printre averse,
Ce apă bună ai în puţ
Şi că eşti tare şi-n… diverse

Moderatorul acestei lansări a fost Gheorghe Roman Directorul adj. Al Teatrului Munucipal
Au prezentat prof. Zamfira Deac directorul Editurii “Ariadna”
Prof. Ion Burnar
Prof. Dumitru Rusu

Tags: Category: referinte critice
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.