Tuesday, March 31st, 2009 | Scriitor:

Istoria lumii si-a tarii noastre, este etapizata, ca forma a civilizatiei, dupa uneltele ce le foloseau oamenii din acea perioada. Astfel: Paleoliticul, perioada cea mai veche din istoria omenirii, oamenii foloseau unelte din piatra cioplita. O perioada de mijloc a epocii pietrei cioplite, este mezozoicul, iar neoliticul este epoca pietrei slefuite deja si se incepe prelucrarea lutului, sub forma de vase, unelte, fiind adevarate stadii de cultura a popoarelor respective.
Aceste stadii de evolutie, cunosc pe teritoriul patriei noastre cateva faze mai importante cum ar fi: Cultura Cris-Starcevo, ce-a mai veche din acest spatiu, Cultura ceramicii Liniare, Cultura Hamangia si putem continua in ordine cronologica cu Vinca-Turdes, Cultura Boian, Gumelnita, Cucuteni, Cernavoda si Cotofeni, etape deosebite in dezvoltarea prelucrarii superioare a materialelor gasite, sau exploatate de oamenii care au populat acest pamant.
Aparitia focului. imbunatateste conditiile de munca si trai a omului preistoric si-i marcheaza viata. Ceramica se va arde in cuptoare, iar aparitia bronzului, a epocii bronzului, marcheaza culturile: Glina, Monteoru. Wietenberg, Otomani, Garla Noua si Cultura Noua.
Aparitia fierului, marcheaza culturile Hallstatt si La Tene denumiri primite de la localitatile unde au fost descoperite prima oara.
Din enumerarile perioadelor istorice de pana aici se desprinde clar ca, materialele si procedeele folosite in prelucrarea lor, arata stadiul de dezvoltare a comunitatii umane, a culturii lor.
Cu metalele, omenirea a luat contact, mult inainte de epocile bronzului sau a fierului, dar prelucrarea lor, practic s-a facut doar in apropierea unui depozit de materiale. ori la gasirea modalitatilor de prelucrare, intrucat se stie ca a culege un firicel de aur nativ, sau o pepita, presupunea aceiasi metoda de lucru, indiferent de unde se facea recoltarea ei, si a fost prelucrata numai datorita faptului ca metalul era deosebit de maleabil putandu-se realiza relativ usor, o bara sau banda. Nu acelasi lucru putem spune si despre celelalte metale. Se banuieste ca, aurul a fost descoperit cu circa 20 de mi de ani inaintea cuprului, cuprul acum 10 mi de ani, iar bronzul acum circa 8 mi cinci sute de ani.
Descoperirea metalelor, dar mai ales metodele de prelucrare, au fost un mare pas “inainte” in cultura popoarelor. Dupa ce le-au descoperit proprietatile, metalele au devenit obsesia tuturor. Acei ce-si puteau permite utilizarea lor sub diferite forme, deveneau: bogatasi, stapani, cotropitori de pamanturi si bunuri insusite prin forta.
Aurul se prezenta si in forma nativa, dar cuprul (arama) se banuieste ca prima data a fost semnalat pe valea Tigrului, a Eufratului si prima “metalurgista” in „domeniu” se pare ca a fost o tanara fata care se farda. Din nebagare de seama si-a scapat in foc, bastonasul natural verde, gasindu-1 mai tarziu sub forma de pepita rosiatica, ce a ramas in urma topirii bastonasului de fard. Exista dovezi ca in Egipt, Nefertiti, isi colora pleoapele cu verde de malachit si-si alungea ochii, cu pudra de antimoniu.
Cel mai important zacamant de cupru din antichitate, era in insula Cipru. Romanii au cucerit insula si metalului i-au zis CIPRIUM. in timp transformandu-se in cuprum, termen pastrat pana astazi.
Legatura stransa intre aurul nativ si argint, a facut ca acesta sa fie descoperit cu mult mai tarziu. Primele podoabe din argint ne parvin din UR, in CHALE1A si sunt mai vechi de 6000 de ani. Prima mentiune scrisa se afla in Codul lui Menes, fondatorul primei dinastii din Egipt, unde se mentioneaza ca: “argintul este de doua ori si jumatate mai scump decat aurul”, mentiune datata in anul 3500 i.Hr. Fascinatia oamenilor fata de aceste metale nobile este extraordinara, ducand-o pana acolo ca le atribuie puteri magice. Asa se explica de ce majoritatea obiectelor de cult, sunt confectionate din astfel de metale.
Cercei, care pana mai zilele trecute dadeau prima certitudine, asupra sexului persoanei ce-i purta, se pare ca prima data au fost folositi pentru suprimarea durerilor de cap. suferinzilor de aceasta maladie.
Raspandirea metalelor nobile pe glob. este foarte bine reprezentata si prin multitudinea de nume ce o au de lungul mileniilor.

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.