Friday, April 10th, 2009 | Scriitor:

– Şti ce bunicule. Pe mine nu mă interesează zidurile care nu sunt case. Mă duc să mă joc. Şi plecă nepotul la un prieten să “bată” un meci pe calculator. Bunicul a rămas fără companion. Cum programele la televizor la acele ore erau mai mult reclame, bunicul băiatului, a considerat mai sănătos un “pui de somn”. Spera ca măcar acum, de această dată, să nu se potrivească zicala cu: “socoteala de acasă care nu se potriveşte cu cea din târg” ? Numai că nu trecu mult timp şi nepotul întră în casă val vârtej cu băiatul cu care a crezut că “vor bate meciul”.
– Bunucule, bunicule, îl zgâlţie nepotul, hai scoală că a venit şi Sandu “să asculte vântul”!
– Şi mă rog, de când îl interesează pe Sandu vântul?
– Şti bunicule, Sandu are maus-ul fabricat în localitatea în care ai zis tu… cu …ciclonul…
– Măi puiuţ pe acolo chiar că nu se fac maus-uri. Dar de ce credeţi voi că a fost făcut acolo?
– Păi scria pe el UE.
– Poate C.E., nu?
– Aşa, dar parcă localitatea ce ai spus-o aşa avea iniţialele.
– Nu erau aşa. Eu vorbeam de Ulan Bator. Or UE înseamnă Uniunea Europeană sau CE –comunitatea europeană. N-au trecut nici zece minute şi n-ai reţinut nimic din ce ţi-am spus. Ce rost mai are să-ţi spun ceva! Nelu, prins cu “mâţa în sac”, se apropie de bunic şi-i şopteşte la ureche: ”bunicule te-m lăudat lui Sandu cât eşti de deştept şi acum vezi ce-mi faci? Hai te rog spune-ne ce “şopteşte vântul” să audă şi el.
– Bine, bine, dar să nu mai uiţi ! Vântul acesta care vine din pustiul Gobi, de pe la Ulan Bator trece şi prin Ferneziu. Sunt dovezi certe că de câţiva ani chiar se opreşte pentru câteva zile în Ferneziu şi apoi cu un nou avânt, spală toate câmpiile şi toţi munţii de căldură lăsându-şi mantia albă de zăpadă peste Ardealul nostru drag.
– Bunicule dumneata chiar crezi că vântul care vine din Gobi se opreşte în Ferneziu. Da ce el ştie unde-i Ferneziul, cartierul acela care nici gară nu mai are? Bunicule cred că vrei să mă faci de râs înaintea lui Sandu. Vântul Ferneziului! Bunicul băiatului fără a face caz de replica nepotului continuă:
– Când am auzit şi eu prima dată povestea aceasta am crezut că persoana care mi-a spus-o doreşte să mă ia peste picior, ori să mă “paseze” ca pe o “bomboană agricolă” Ne putând suporta lucrurile indecise am plecat eu la Ferneziu, să lămuresc cum stau lucrurile pe acolo. Culmea era că omul avea dreptate în tot ce mi-a povestit el. Vântul se oprea în Ferneziu!
– Hai bunicule, cum se oprea vântul în Ferneziu? Şi de ce îl făcea pe el să se oprească acolo bunicule?!
– Pe vremuri, în perimetrul oraşului Baia Mare existau mai multe cinematografe. Chiar în oraş erau cinematografele: Minerul, Flacăra şi I.C.Frimu, 1Mai era în Ferneziu şi unul în Baia Sprie. De câtva timp cel din Ferneziu a început să se deterioreze, să se distrugă, şi chiar să se prăbuşească.

Category: asculta vantul
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.