Monday, April 20th, 2009 | Scriitor:

La sărbătoarea unică la care am participat în nouă martie, sărbătoarea lansării cărţii de epigrame a Domnului Mircea Micle, carte care cuprindea 459 de epigrame, au fost prezenţi circa 70 de personae, oameni care au, sau au avut funcţii importante în municipiu, Domnul profesor universitar Brădeanu, de la universitatea de Nord, Directorul Bibliotecii Judeţene dr. Ardelean Teodor, redactorul şef al “Graiului” domnul Cozmuţa, ziaristului de rubrică culturală, domnul Andrei Fărcaş, operatoarea de imagine a bibliotecii, prieteni ai autorului, membrii Clubului “Spinul”, ziarişti, sriitori şi oameni de cultură, cunoscuţi iubitori ai epigramei.
Vorbitorii au scos în evidenţă nu numai valoarea lucrării cât şi activitatea profesională şi intelectuală a prof. ing. Micle Mircea care a predat pe parcursul vieţii domniei sale, în afară de obligaţiile profesionale ale funcţiilor tehnice deţinute la Mina Săsar, la toate tipurile de şcoli din municipiu: şcoli profesionale, licee, şcoli tehnice şi tehnice de maiştri, încununându-şi cariera didactică la Universitatea de Nord ca Şef de lucrări. Domnia sa a debutat astăzi cu această carte de epigrame “Regina…epigramelor”, dar în activitatea didactică dânsul este autor şi colaborator la diferite manuale şi suporturi de cursuri, la unele dintre manualele elaborate de alţi profesori a fost solicitat ca raportor de manual, cu mult înaintea debutului în epigram de astăzi.
Prin însăşi prezenţa unui asemenea auditoriu, denotă preţuirea de care se bucură domnul Micle, în urbea noastră, ca un cert creator de carte şi epigrame, cât şi un adevărat coleg pentru mulţi dintre noi, fiind un sprijinitor şi îndrumător în creaţie. Poate că acestea să fii fost mai mici dacă nu ne dădea şi un exemplu de viaţă familial, într-o lume în care căsătoriile au devenit accidentale şi prieteniile se măsoară în lei şi valută.
Activitatea epigramistică a autorului este foarte veche, în ziarele vremii, aflăm şi acum la rubrica “Basorelief” epigrame compuse de domnia sa prin anii ’80, ani în care mişcarea epigramistică din Baia Mare nu era încă organizată, cu toate că şi pe atunci se scriau, de către multe persoane epigrame, dintre care unele destul de reuşite cum erau cele ale fostului ministru al finanţelor şi al agriculturii: Decebal Traian Remeş, ale lui Gheorghe Roman şi ale altora.
Cert este că în actuala conjunctură, cu o asemenea organizare a epigramiştilor băimăreni, această creaţie epigramistică cunoaşte o amploare deosebită, atât în calitate cât şi în cantitate, prin decantările epigramiştilor a propriilor lor creaţii în volume, posibilitate de a stoca aceste creaţii(care aveau o viaţă efemeră prin ziare cu apariţii accidentale şi uneori în contratimp cu evenimentul pentru care a fost creată respective epigramă). În acest context, numai membrii Clubului “Spinul” din Baia Mare, au publicate un număr de şase cărţi din această specie literară. Cartea domnului Micle Mircea este un câştig pentru club, un câştig literar dar şi o carte de lectură plăcută ori cine
Felicitări din suflet şi să aveţi sănătate să vă duceţi creaţia acolo unde doriţi. Cu aleasă preţuire Toma

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.